top of page

Victoriefonds oeuvreprijs 2023 voor dichter Hans Tentije

Bijgewerkt op: 13 mrt.De Victoriefonds-oeuvreprijs 2023 is toegekend aan dichter Hans Tentije. Aan deze oeuvreprijs is een bedrag van € 2.000,- verbonden en een plastiek van Elly Baltus.


Het oeuvre van Hans Tentije (Beverwijk, 1944/ pseudoniem van Johann Krämer) behoort tot de meest indrukwekkende in de Nederlandse poëzie. Ruim veertig jaar geleden verscheen zijn debuut Alles is er (1975). Een bundel die hij zelf typeerde als ‘een soort beelden uit een leven’.


Sinds zijn debuut bouwde Tentije aan een uniek (poëtisch) oeuvre. Het is niet alleen omvangrijk - het omvat meer dan twintig bundels - het is daarnaast van een grote consistentie en een constante kwaliteit.


De poëzie van de in Alkmaar woonachtige dichter creëert op onnavolgbare wijze de illusie dat alles wat geweest is, nog gaande is. Dat iets van het mysterie van het bestaan in een ogenblik te zien kan zijn.

Tegelijk slaagt hij er op meesterlijke wijze in om in die helderheid een zekere onbestemdheid te creëren waardoor soms werkelijkheid, droom en verbeelding in elkaar overvloeien, wat tot bijzondere inzichten leidt.

In 2020 verscheen Tentije’s de bundel Nergens anders; in Hoe het komt is zijn werk van 1994 tot en met 2010 gebundeld (beide uitgegeven door uitgeverij Harmonie).


De jury bestond uit Jannita Monna, Thomas Möhlmann, Regula Maria Müller, Corien van Eyck van Heslinga, Jaap Velseboer, Sherwin Kirindongo, Peter Bolten en Sterre van Boxtel.


De Victoriefonds Oeuvreprijs werd voor het eerst in 2013 uitgereikt en is één van de cultuurprijzen van de Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar. Eerdere laureaten voor de oeuvreprijs zijn: Fotografe Ata Kando (2013), biograaf en schrijver Jan van der Vegt (2017), acteur en regisseur Hans Man in ’t Veld (2019) en organist Pieter van Dijk (2021)

Comments


bottom of page